Meer weten over scoliose
:

Symptomen Scoliose

Enkele veelvoorkomende symptomen bij een scoliose zijn;
 

 • rugpijn 
 • verminderde bewegelijkheid van de rug
 • verminderd evenwicht
 • hoofdpijn
 • nek en schouder klachten
   

Jongeren met een scoliose hebben vaker last van rugklachten, vooral als deze klachten onbehandeld blijven. Bovendien is de kans op rugklachten op een latere leeftijd groter. Afgezien van de lichamelijke klachten kan een scoliose ook psychosociale problemen met zich meebrengen. Jongeren met een scoliose beschouwen zichzelf vaker als minder gezond. In het bijzonder bij meisjes kan dit leiden tot een negatief zelfbeeld.

Omdat de scoliose het meest toeneemt in de groeifase is het belangrijk op tijd te beginnen met een behandeling. Vroegtijdige behandeling kan een toename in de scoliose voorkomen en hiermee ook de toekomstige klachten. 
 

Oorzaken Scoliose

Een scoliose kan grofweg worden ingedeeld in twee soorten. Bij een niet structurele scoliose is er geen rotatie van de wervels aanwezig. Dit kan een scoliose zijn die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verschil in beenlengte. Deze vorm van scoliose kan volledig worden gecorrigeerd door de onderliggende oorzaak weg te nemen. Bij een structurele scoliose is er sprake van een verandering in de anatomie van de wervels en is altijd een rotatie van de wervels aanwezig. Een scoliose kan verschillende mogelijke oorzaken hebben, zoals een aandoening van het spier- of zenuwstelsel. In 80% van de structurele gevallen van scoliose is de oorzaak echter onbekend. Er wordt dan gesproken van een idopathische scoliose.

Uw behandeling bij een scoliose

U kunt bij Movement Therapy zowel terecht voor een langdurige als kortdurende behandeling.

Bij het arrangement beschrijven wij het behandeltraject van een kortdurende behandeling. Dit is een goed voortraject om aansluitend met het langere individuele behandeltraject bij Movement Therapy voort te zetten of zelfstandig verder te gaan.

Movement Therapy zal tijdens de eerste afspraak (de intake) middels een uitgebreid vraaggesprek uw  klachten in kaart brengen en navraag doen over uw hulpvraag.
Na de intake stellen wij een persoonlijk behandelplan op, afgestemd op uw persoonlijke situatie en verwachtingen. Wij werken graag samen met u aan een optimaal behandelresultaat. Indien van toepassing en in overleg met u is er overleg met uw orthopeed over de ontwikkelingen.

De scoliose-oefentherapeut helpt u met:

 • Er wordt veel aandacht besteedt aan het verbeteren van de bewegelijkheid van de rug
 • Het versterken van de spierkracht van de houdingsspieren, die bij een scoliose vaak verzwakt zijn.
 • Indien nodig wordt er aandacht besteedt aan het bestrijden van pijn en het verbeteren van de ademhaling.
 • Houdingscorrecties in het dagelijks leven zijn van essentieel belang om terugval naar het ‘scoliotische patroon’ tegen te gaan.
 • Aanleren van de juiste manier van staan, zitten en bewegen.
 • Oefeningen, die ook thuis moeten worden uitgevoerd, zijn in deze behandeling belangrijk.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? klik hier voor vragen of om u direct aan te melden

 

Lees hier nog meer info over scoliose in dit artikel: klik hier